8 reguli de bază pentru pariurile la curse de cai
Mulţi oameni cred că la pariurile pe cursele de cai contează numai norocul sau că singura cale de a câştiga bani în cadrul acestor evenimente este să ai informaţii din interior, să ştii, de exemplu, dacă o anumită cursă e aranjată sau dacă unul sau mai mulţi dintre cai sunt bolnavi. Această concepţie, valabilă pentru vremurile de demult, e contrazisă de contextul actual, în care pariurile sunt foarte riguros organizate şi supravegheate, făcând aproape imposibilă scurgerea de informaţii din interior.
Ce ne rămâne atunci de făcut? Pariem bazându-ne pe simple bănuieli şi sperăm să ne iasă?
Există, din fericire, o soluţie. Tot ce ai de făcut este să cauţi informaţii despre diverşi cai participanţi la curse şi să pariezi în funcţie de acestea. Vei găsi în cele ce urmează 8 reguli de aur după care trebuie să te ghidezi pentru a evalua corect posibilele performanţe ale calului pe care vrei să pariezi.
1. Observă evoluţia cailor în funcţie de starea vremii. Unii cai au tendinţa de a-i depăşi pe ceilalţi pe timp de ploaie, în timp ce alţii aleargă mai bine în zilele înnorate. Deşi nu poate fi explicat cu certitudine, este vorba despre un fenomen demonstrat şi experimentat.
2. Contrar unei păreri larg răspândite, caii mai bătrâni nu aleargă mai încet decât cei tineri la sfârşitul sezonului. Vârsta calului sau perioada în care se desfăşoară cursa nu influenţează cu nimic viteza acestuia. Caii aleargă de obicei mai încet atunci când au participat la prea multe curse, motiv pentru care e indicat să verifici numărul de evenimente la care a luat parte calul respectiv.
3. Deşi ai putea crede că greutatea jocheului este invers proporţională cu viteza calului, în mod surprinzător, acest lucru nu este adevărat. Toţi jocheii au aproape aceeaşi greutate, dar se pare că cei un pic mai plinuţi reuşesc să câştige mai des.
4. În mod asemănător, caii cu greutatea mai mare sunt mai rapizi decât cei mai slabi, dar numai într-o anumită măsură. Un mânz, care cântăreşte cu aproximativ 45 kg mai mult decât o iapă, va avea mai multe şanse să câştige o cursă pe distanţă lungă.
5. Calul nu aleargă mai repede dacă poartă ochelari noi. Poate sună ciudat, dar este un sfat primit de la un prieten pe care l-am întâlnit pe hipodrom. Am susţinut contrariul mult timp după aceea, de teamă să nu-i rănesc pe cei incredibil de mulţi care cred că ochelarii de cal influenţează rezultatul cursei.
6. Informează-te despre pedigriul cailor din orice sursă posibilă. În librării poţi găsi chiar cărţi despre anumiţi cai. Adună toate informaţiile relevante şi ţine minte că, în cazul unui mânz pedigiul nu influenţează atât de mult viteza acestuia, aşa cum se întâmplă în cazul unei iepe.
7. În cursele de mâna a doua nu te baza prea mult pe informaţiile referitoare la pedigriu. În aceste evenimente, caii cu un pedigriu mai slab sunt de obicei cei care au performanţele cele mai strălucite.
8. Femeile jocheu se afirmă din ce în ce mai mult în cursele de cai şi se pot chiar lăuda cu victorii admirabile, aşa că nu le subestima.
Foloseşte aceste 8 reguli de aur data viitoare când mergi la hipodrom sau când intri pe un site de pariuri şi vei avea mai multe şanse de a fi câştigător.
